4 średniej wielkości jabłka
sok z 1 cytryny
8 połówek suszonych moreli, drobno pokrojonych
30 g rodzynek
1 łyżka budyniu (w proszku)
185 ml mleka 2%
1 ½ łyżki miodu
90 g płatków owsianych
50 g mąki pszennej razowej, przesianej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem cytrynowym i dusić, aż będą miękkie. Do jabłek dodać rodzynki i morele. Wymieszać i włożyć do posmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. W rondelku wymieszać budyń z kilkoma łyżkami mleka. Wlać resztę mleka i delikatnie podgrzać, aż budyń zgęstnieje. Polać nim jabłka. W rondelku roztopić miód na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać płatki owsiane, mąkę, ziele angielskie oraz orzechy i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na jabłkach, polanych budyniem. Piec w piekarniku w temp. 180oC przez około 30 min, aż wierzch się zrumieni.